Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
 

Inne hity firmy CaliVita International

 
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

 SŁOWNIK - znaczenie nowych wyrazów w medycynie i żywieniu


Skażenia -> Mikotoksyny ->  ZEARALENON

    Zearalenon (toksyna F-2) jest mikotoksyną o własnościach estrogennych wytworzoną przez grzyb Fusarium graminearum, Fusarium crookwellense  i Fusarium culmorum, wytwarzana przez te grzyby na zbożach, a szczególnie na kukurydzy i produktach z niej wytworzonych.

Zearalenon przy koncentracji w paszy około 1 ppm wywołuje u zwierząt procesy feminizacyjne. Wyższe koncentracje (50-100ppm) powodują poważne zaburzenia rozrodu utrudniające zapłodnienie, owulację, implantację zarodków i ich prawidłowy rozwój, a w konsekwencji powodują osłabienie żywotności nowonarodzonych zwierząt.

Estrogenne działanie zearalenonu, powodujące bezpłodność u świń i bydła spożywających pasze z zawartością zearalenonu na poziomie od 6.8mg/kg do 14mg/kg. Obecność tej toksyny w mniejszych stężeniach (około 70.5mg/kg) potwierdzono w badaniach próbek mąki kukurydzianej i płatków kukurydzianych. Zearalenon ma działanie toksyczne dla komórek wątroby.
Analogicznie istnieje niebezpieczeństwo takiego dzialania u ludzi.


Czy wiesz, że...
przyczyny wyginięcia Etrusków oraz pomoru w Atenach w V w p.n.e.  upatruje się w zatruciach zearalenonem (toksyną T-2) indukowaną przez Fusarium (Pittet 2002)?

Trapiące ludzkość nieszczęścia minionych cywilizacji związane były okresowo z nienaturalnie wysokim rozwojem patogenów podstawowych roślin uprawnych. W  czasach kolonialnych zjawiska o podobnym charakterze wiążą się bardziej z odnotowanymi /złymi/ w tamtym okresie stanami pogody, niż złymi mocami czarownic, którym ten kataklizm przypisywano / słynny proces z Salem 1692 gdzie stracono 20 kobiet – dzielnica Bostonu - USA / przenosząc na teren ”Nowego Świata” z gruntu nie słuszny, średniowieczny, zabobonny sposób oceny zjawisk nie wytłumaczalnych racjonalnie jeszcze w tym okresie a propagandowo wykorzystany na doraźne zapotrzebowanie społeczne.

Nadwrażliwość piersi

Problem ten stał sie wręcz plaga kobiet współczesnych.  Dolegliwość nadwrażliwych piersi może stać sie tak bardzo dokuczliwa, szczególnie przed miesiączką, że wręcz uniemożliwia założenie stanika. Powodem może być wysoki poziom estrogenu. Nadmiar estrogenu może doprowadzić do powstania raka.
Choć estrogen potrzebny jest do utrzymania prawidłowej płodności, to jego nadmiar przyczynia sie do powstania bezpłodności. Organizm jest w stanie kontrolować jego poziom, ale w tym celu jajniki  muszą być wolne od pasożytów i innych zanieczyszczeń -  tak często pochodnych z sąsiadującego jelita...
Estrogen wytwarzany jest do okresu wystąpienia menopauzy w jajnikach, zaś w okresie późniejszym -  w gruczołach nadnerczy. Niektóre pleśnie występujące w żywności w tym zearalenon powodują nadmierna produkcje estrogenu, co dotyczy również mężczyzn (np. ginekomastia).

Pleśń zearalenon znaleźć można w prażonej kukurydzy, chipsach kukurydzianych i brązowym ryżu. Unikaj tych produktów. W zamiast stosuje codziennie odpowiednie dawki profilaktyczne antyoksydantów a szczególnie witaminę C z róży np. C 500 lub C 1000 -  2 gramy dziennie.

Stosuje 3 x po 30ml soku Polinesian NONI (lub 3 x po 3 kapsułki), podawać C 1000/ C 500, Green Care i Menopausal Formula lub VitalWoman+ Mega Protect tak długo, aż piersi wrócą do normy -  nawet tuz przed menstruacją. U zdrowej kobiety nabrzmienie piersi praktycznie nie występuje.
Mężczyźni mogą stosować podobny zestaw, a w miejsce produktów dla kobiet, mogą wprowadzić specjalistyczny -  VitalMan.

ASPEKTY ZDROWOTNE SUBSTANCJI NIEPOŻĄDANYCH W PIWIE ORAZ RYZYKO ICH WYSTĘPOWANIA W ŻYWNOŚCI

W USA poziom zawartości mikotoksyn w żywności i paszach nie może przekraczać 20µg/kg.
W Polsce jak dotąd ten ważki problem określa PN-R-64757 z 1994r. Szczegółowa jej treść dotyczy jedynie tylko pasz /dopuszczalny poziom 5 – 500µg/kg/ w zależności od ich przeznaczenia.

Zearalenon jako (lakton kwasu 6-(10-hydroksy-6okso-∆1trans-undecenylo)-β-rezolcylowego) jest niezwykle odporny na hydrolizę. Obecnie produkowany jest (przez Minerals and Chemical Corporation „IMC” pod nazwą handlową „Ralgo”) metodą fermentacyjną w nieco zmodyfikowanej formie jako zearalanol (zeranol) i wykorzystywany w USA jako anabolik przyśpieszający przyrost masy ciała bydła rzeźnego. Podobną funkcję może spełniać ten związek jako regulator wzrostu u roślin co wykazała w swoich badaniach Biesaga-Kościelniak( 2001). W Europie i Polsce jak dotąd nie dopuszczony do użytku w obu wymienionych dziedzinach.

 

<- Skażenia <- Mikotoksyny <-  ZEARALENON

*****************

Wpisz się do bezpłatnej SUBskrypcji
- zawiadomimy Cię o nowościach w naszym serwisie.

Zobacz nasze opracowanie  NEWSLETTER na temat grzybów w organizmie   TUTAJ

Jeśli masz problem - pomożemy Ci w jego rozwiązaniu
napisz do nas - Kontakt

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.