Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
 

 

Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy

 

 
 
 
   


 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER
 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opracowanie graficzne & hosting IHE


 
 
 

.

   Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
Zakażenie    Autoszczepionka    Antybiotyki    Immunologia Probiotyki Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.   subskrypcja
  Grzybica
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz 
 ZENTHONIC Ocean21 Noni  Śmiertelna bakteria   Klub CaliVita Sklep Internetowy



Koszenila, Karmin, Kwas karminowy (E120)


(angielski)

Koszenila jest nazwą barwnika otrzymywanego z mszycy o nazwie koszenila (Dactylopius coccus, dawna nazwa Coccus cacti tzw. pluskwiak meksykański) żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja (Opuntia Streptacantha). Owady te występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady. Barwnik otrzymuje się z ciała i jaj owadów. Jest nadal wykorzystywany jako naturalny środek do odstraszania mrówek.

Karmin jest nazwą barwnika, zaś chemicznie związek jest kwasem karminowym (C22H20O13): 

Koszenila należy do nielicznych naturalnych barwników rozpuszczalnych w wodzie, które nie ulegają degradacji z upływem czasu. Jest najbardziej odporna na działanie światła, podwyższonej temperatury i utlenianie spośród wszystkich naturalnych barwników, a nawet bardziej trwała niż niektóre barwniki syntetyczne.

Koszenila nie jest toksyczna, ani kancerogenna. Jednakże, obecność zanieczyszczeń w preparacie barwnika, nie zaś sam kwas karminowy, może wywołać u nielicznej grupy osób wstrząs anafilaktyczny.

Historia

Koszenila była już stosowana jako barwnik przez Azteków i Majów żyjących w Ameryce Centralnej i Północnej. Jako towar posiadała dużą wartość, porównywalną ze złotem. Worki z koszenilą wysyłano z poszczególnych miast do stolicy kraju Tenochtitlán jako coroczną daninę dla władcy. Wartość koszenili jako barwnika dostrzegli hiszpańscy konkwistadorzy, gdyż barwnik był lepszy od tych, stosowanych w owych czasach w Europie. Barwnik, który był wtedy głównie stosowany do barwienia kosmetyków i tkanin, zaś rzadziej żywności, stał się bardzo popularny w Europie. Koszenilą barwiono szaty kardynałów rzymskich, a także kurtki żołnierzy armii brytyjskiej. Koszenila była wysoko cenionym towarem i regularnie handlowano nią na giełdach towarowych Londynu i Amsterdamu. Ponieważ większość Europejczyków nie znała pochodzenia koszenili, koloniści amerykańscy nabywali ją w Europie zamiast wprost z Meksyku...

W XIX wieku owady sprowadzono na Wyspy Kanaryjskie i rozpoczęto ich hodowlę na dużą skalę, co spowodowało upadek meksykańskiego monopolu na barwnik. W 1868 roku z Wysp Kanaryjskich wyeksportowano 6 milionów funtów koszenili, co było równoważne 420.000.000.000 owadom...

Poza wykorzystaniem do barwienia tkanin, koszenilę zaczęto szeroko stosować jako barwnik do żywności. Koszenilą barwiono ciasta, herbatniki, napoje, dżemy, galaretki, kiełbasy, pasztety, suszone ryby, jogurt, wiśnie koktajlowe, przetwory z pomidorów, gumę do żucia, pastylki i krople przeciwkaszlowe. Na bazie koszenili jako głównego składnika, opracowano także róż kosmetyczny. Koszenila jest wciąż szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym.

Zapotrzebowanie na koszenilę gwałtownie spadło, gdy na rynku pojawiła się czerwień alizarynowa i wiele innych barwników syntetycznych (do żywności i tekstyliów), wynalezionych w Europie w połowie XIX wieku. Handel koszenilą prawie całkowicie ustał w wieku XX, choć w ostatnich latach koszenila stała się ponownie wartościowym towarem, gdyż wielu producentów (i konsumentów) woli stosować naturalne barwniki zamiast syntetycznych. Jednakże, większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów. Jest przez to nieodpowiednia dla wegetarian i zakazana przez niektóre religie.

Produkcja

Owady zabija się przez zanurzenie w gorącej wodzie, (po czym są wysuszone) lub przez wystawienie na działanie światła słonecznego, pary wodnej lub podwyższonej temperatury w cieplarce. Po zastosowaniu każdej z tych metod uzyskuje się różną barwę, co w rezultacie powoduje także odmienna barwę produktu handlowego. Aby uniknąć psucia się w czasie przechowywania, owady należy wysuszyć do około 30% ich początkowej masy. Jeden kilogram koszenili uzyskuje się z około 155.000 owadów.

Na ryku występują zasadniczo dwie formy barwnika: ekstrakt koszenili [E120(ii)] jest preparatem barwiącym sporządzonym z wysuszonych i sproszkowanych owadów, zawierającym około 20% kwasu karminowego, oraz karmin [E120(i)], preparat w postaci nierozpuszczalnej w wodzie.

Polska koszenila

Polska koszenila jest innym rodzajem barwnika, szeroko stosowanym w przemyśle tekstylnym do połowy XIX wieku. Nie używano jej natomiast do barwienia żywności. Polską koszenilę otrzymywano z owadów o nazwie czerwiec polski (Margarodes polonicus), występujących w Europie Wschodniej i części Azji.

Czerwień koszelinowa

Nazwę tę nosi syntetyczny barwnik azowy, E124, który nie ma nic wspólnego z koszenilą, choć ma podobną barwę i stąd też podobną, (ale mylącą) nazwę.

Zastosowanie w homeopatii

Homeopatia szczodrze czerpie z całego świata przyrody, a więc z surowców pochodzenia mineralnego, roślinnego i zwierzęcego. Już same nazwy tych surowców sugerują jakiś baśniowy świat czarów i rzeczy niemożliwych.

Znajdują tu zastosowanie np.:
Rana Bufo – trujący płyn gruczołowy ropuchy pospolitej
- Carduus Marianus – ocet Matki Boskiej (roślina);
- Coccus cacti – pluskwiak meksykański - mszyce o nazwie koszenila
(tylko samice!)
- Lac caninum – mleko psie
- Medorrhinumlizat z rzeżączkowych wydzielin cewki moczowej osób nieleczonych (a fe!)
- Vipera redi – jad żmii żebrowatej itd., itd.

 

Czy to wszystko działa w dawkach homeopatycznych?

Rozcieńczenia leków homeopatycznych sięgają rzędu 10400 (tzn. na 1 cząsteczkę substancji czynnej przypada 10400 części rozpuszczalnika). W takim rozcieńczeniu nie ma nawet cząsteczki (liczby Avogadro). Chemik się uśmieje, ale francuski immunolog Jacques Benvenito stworzył teorię jakoby rozpuszczalnik zachowywał pamięć o właściwościach substancji w nim rozpuszczanej.

Jedni uważają, że nie, inni, że tak, a jeszcze inni, że działa jak placebo.


 

Jogurtowy mit

Większość "czerwonych" jogurtów zawiera koszenilę - barwnik otrzymywany wprawdzie z naturalnych składników (produkuje się go z odwłoków specjalnego gatunku pająków), lecz faktem jest, że piękny truskawkowy lub wiśniowy kolor jogurtu to wcale nie zasługa zawartych w nim owoców. Więcej>>

Są na świecie rzeczy, o których się mędrcom nie śniło...

Źródła:

http://www.gcrg.org/bqr/8-2/bug.htm 
http://en.wikipedia.org/wiki/Cochineal 
http://en.wikipedia.org/wiki/Carmine 
http://www.rugreview.com/orr/8-5-33.htm 

Amy Butler Greenfield, A Perfect Red: Empire, Espionage, and the Quest for the Color of Desire, New York : Harper Collins Press, 2005.

Hendry, G.A.F and Houghton, J. D. : Natural food colorants. Glasgow, Blackie, 1992.


Wypełnij teraz poniższą ankietę.
Wybierz tylko te opcje, które wg. Ciebie są prawidłowe

SONDA

Co wiesz na temat antybiotyków?

Antybiotyki zabijają bakterie (więcej>>)
Antybiotyki zabijają wirusy (więcej>>)
Nadmiernie stosowane antybiotyki mogą spowodować SEPSĘ
Antybiotyki zawsze stosujemy przy katarze i przeziębieniu
Antybiotyki to lekarstwa na nieżyt żołądka i jelit   (więcej>>)

Antybiotyki są zupełnie bezpieczne  (więcej>>)

Antybiotyki to silniej działająca forma aspiryny (więcej>>)
Penicylina to nie antybiotyk    (więcej>>)
Częsta antybiotykoterapia powoduje szereg chorób
U dzieci do 5 roku życia powinno się unikać częstego podawania antybiotyków z uwagi na potrzebę wzmacniania ich naturalnych sił obronnych i uczenie go obrony przed infekcjami na długie lata życia.

 

   Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
Zakażenie    Autoszczepionka    Antybiotyki    Immunologia Probiotyki Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.   subskrypcja
 ZENTHONIC
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21
Noni  Śmiertelna bakteria   Klub CaliVita
Sklep Internetowy


 


ParaProteX   od wielu lat znajduje się na czołowym miejscu w rankingu najskuteczniejszych i najczęściej kupowanych produktów naturalnych -  zobacz TOP listę>>

 

 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.