Strona domowa Gronkowiec O Paraprotex' ie Grzybica Kontakt z nami
 
Szukaj w serwisie:
 

Subskrypcja
Tu wpisz swój e-mail


 

Dowiedz się więcej o subskrypcji informacji od nas

 
 
  Inne hity firmy CaliVita International  
 
 
  Zrób przysługę znajomym potrzebującym pomocy  
 
 
   

 

 

Odwiedź witrynę o Noni - SUPER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Opracowanie graficzne & hosting IHE

 
 
 

.

   Gronkowce     Bakterie  Przetrwanie     Gronkowiec złocisty    Wirulencja 
Zakażenie    Autoszczepionka    Antybiotyki    Immunologia Probiotyki Dieta 
 Leki farmakologiczne  Medycyna naturalna Fitoterapia    S.O.S.   subskrypcja
 ZENTHONIC
Toksyny Pasożyty   Słownik  Sonda   Komentarz  Ocean21
Noni  Śmiertelna bakteria   Klub CaliVita
Sklep Internetowy

 

Wszystkie gronkowce mają potencjalne mechanizmy zjadliwości, enzymy proteolityczne i toksyny.  Przykładowo enterotoksyna gronkowcowa wywołująca ciężkie zatrucia pokarmowe, toksyna epidermolityczna dająca pęcherzycę noworodków lub toksyna wstrząsu toksycznego często prowadzącego do śmierci.

Wirulencja (zjadliwość) tych jednokomórkowych organizmów wiąże się właśnie z sumą owych czynników, wśród których są m.in. koagulazy, hemolizyny, lipazy, proteazy, fibrynolizyna, hiarulonidazy - toksyny S. aureus:

  • Enterotoksyny A, B, C1, C2, D, E, F - powodują zatrucia pokarmowe

  • Hemolizyny - wywołują lizę erytrocytów

  • Koagulaza - powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi.

  • Eksfoliatyna (toksyna epidernonekrotyczna) - działa na warstwę ziarnistą naskórka powodując jej łuszczenie

  • Leukocydyna - uszkadza leukocyty, głównie granulocyty i makrofagi

  • Czynnik CF - ścina fibrynogen

  • Hialuronidaza - ułatwia wnikanie i rozprzestrzenianie się gronkowców

  • Fibrynolizyna - rozpuszczanie skrzepu i rozprzestrzenianie się procesu chorobowego

  • Penicylinaza - warunkuje oporność gronkowców na penicylinę

Oczywiście poszczególne gatunki a nawet szczepy gronkowców posiadają tylko niektóre z nich. Aby zilustrować problem skupmy się na jednym - koagulazie. To niezwykle ciekawy sposób samoobrony bakterii przed działaniem naszego układu immunologicznego.
Jest to swoisty system SOS: w momencie, kiedy gronkowiec bywa wychwytywany przez fagocyty, czyli komórki odpornościowe naszego organizmu odpowiedzialne za pozbycie się nieproszonych gości, bakteria broni się wytwarzając koagulazę, która przyczynia się do tworzenia fibryny. Toksyczny c
zynnik CF gronkowca - ścina fibrynogen. Tym samym powoduje aktywację kaskady krzepnięcia krwi i czyni bakterię gronkowca ... niedostępną dla fagocytów.

Czy wiecie że ....   fagocyty zwiększają 10-krotnie swoją skuteczność podczas wysokiej gorączki 39 stopni C?

Natura to tak zaprogramowała, aby nam pomóc w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Zatem zbyt szybkie zbijanie gorączki i wyręczanie odporności antybiotykami, nie pozwala na działanie naszych własnych sił obronnych, a fagocyty ("śmieciary" oczyszczające organizm) nie mogą wykonać swojej pracy. I zgodnie z powiedzeniem "narząd nieużywany zanika" - tracimy zdolność do własnej obrony. W miejsce tego powstają alergie, astma i wiele innych chorób tzw. cywilizacyjnych.

Wyobraź sobie, że bakterie gronkowca złocistego potrafią też skupiać się w grona tworząc skupiska komórek, co sprawia, że chociaż ich zewnętrzna warstwa jest niszczona przez system odpornościowy, jednak te usytuowane wewnątrz grona bezpiecznie rozmnażają się. Takie skupiska bakterii mogą powodować bardzo groźne dla zdrowia mikrozatory w pęcherzykach płucnych, w naczyniach włosowatych, w mózgu, z czasem porażając te narządy własnymi bardzo trującymi toksynami.

Zatem zapamiętaj!!!
Oczyszczaniu organizmu i utrzymaniu właściwej flory pomaga właściwa dieta. Szczegóły www.gronkowiec.pl/dieta.html 
www.gronkowiec.pl/detoksykacja.html  

Czy zauważyliście, że znacznie zmniejszono nadawnie reklamę "Pij mleko będziesz wielki".   Czy wiesz dlaczego?

Dobrze jest wiedzieć pewne prawdy o zagadnieniu "Pij mleko będziesz kaleką". Szukaj na www.noni.com.pl/mleko.html 


Kiedy antybiotyki działają "za dobrze" >>>

 

© Copyright 2003 by R&P Zarzyccy
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Optymalizowano dla MS Internet Explorer 5.0 i rozdzielczości 1024 x 768    PL ISO 8859-2

   Wykorzystywanie całości lub fragmentów serwisu bez pisemnej zgody autorów jest zabronione i będzie ścigane z całą surowoscią polskiego i europejskiego prawa.